DOMÁCÍ CIBULOVÝ CHLÉB

 

SUROVINY

na těsto -

2 hrnky vody vlažné

1 lžička cukru krupice

1 kostka droždí

3 velké cibule

2 lžíce oleje

2 lžičky kmínu

lžičky soli 2

4 lžíce mléka

800 g hladké mouky

na potření -

1 hrnek vody

2 lžíce octa

 

POSTUP

Nejprve si připravíme kvásek. Do vlažného sladkého mléka rozdrobíme droždí.  Mouku smícháme se solí a kořením, do vzniklé směsi přidáme kvásek. Nakonec přilijeme vlažnou vodu a na kostičky nakrájenou a na oleji osmaženou cibulku. Vypracujeme tužší těsto, které vyklopíme na vál a ještě zpracujeme s trochou mouky tak, aby se nelepilo. Při zapracovávání těsto nehněteme, ale snažíme se do něj dostat vzduch. Necháme 1 hodinu na teplém místě pod utěrkou kynout. Vykynuté těsto rozdělíme na dvě části a každou propracujeme tak, abychom do ní opět zapracovali vzduch, těsto bude lepší. Vytvarujeme dvě šišky, které položíme na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě 20 minut pod utěrkou kynout. Mezitím zapneme troubu a vyhřejeme ji na maximum.Těsně před vložením chleba do trouby obě šišky zlehka potřeme mašlovačkou namočenou v octové vodě. Chléb pečeme zprudka asi 5 minut, pak snížíme teplotu zhruba na 180 °C a dopékáme dalších 40 minut.Během pečení chléb pravidelně každých 10 minut potíráme octovou vodou, bude pak mít krásnou zlatavou kůrčičku. Před krájením ho necháme vychladnout.

DOBA PŘÍPRAVY – 90 minut

POČET PORCÍ – 8

ORIENTAČNÍ CENA – 40 KČ