DOMÁCÍ CIBULOVÝ CHLÉB
SUROVINY
na těsto -
2 hrnky vody vlažné
1 lžička cukru krupice
1 kostka droždí
3 velké cibule
2 lžíce oleje
2 lžičky kmínu
lžičky soli 2
4 lžíce mléka
800 g hladké mouky
na potření -
1 hrnek vody
2 lžíce octa
POSTUP
Nejprve si připravíme kvásek. Do vlažného sladkého mléka rozdrobíme droždí. Mouku smícháme se solí a kořením, do vzniklé směsi přidáme kvásek. Nakonec přilijeme vlažnou vodu a na kostičky nakrájenou a na oleji osmaženou cibulku. Vypracujeme tužší těsto, které vyklopíme na vál a ještě zpracujeme s trochou mouky tak, aby se nelepilo. Při zapracovávání těsto nehněteme, ale snažíme se do něj dostat vzduch. Necháme 1 hodinu na teplém místě pod utěrkou kynout. Vykynuté těsto rozdělíme na dvě části a každou propracujeme tak, abychom do ní opět zapracovali vzduch, těsto bude lepší. Vytvarujeme dvě šišky, které položíme na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě 20 minut pod utěrkou kynout. Mezitím zapneme troubu a vyhřejeme ji na maximum.Těsně před vložením chleba do trouby obě šišky zlehka potřeme mašlovačkou namočenou v octové vodě. Chléb pečeme zprudka asi 5 minut, pak snížíme teplotu zhruba na 180 °C a dopékáme dalších 40 minut.Během pečení chléb pravidelně každých 10 minut potíráme octovou vodou, bude pak mít krásnou zlatavou kůrčičku. Před krájením ho necháme vychladnout.
DOBA PŘÍPRAVY – 90 minut
POČET PORCÍ – 8
ORIENTAČNÍ CENA – 40 KČ