VELIKONOČNÍ PERNÍČKY
SUROVINY
na těsto -
400 g hladké mouky
1 lžička sody
1 a 1/2 lžičky perníkového koření
2 lžíce kakaa
2 lžíce medu
100 g Hery
2 vejce
140 g cukru moučka
mimo to -
na vysypání formy hladkou mouku
na vymazání Heru
na potření vejce
POSTUP
Všechny suroviny na těsto smícháme a uhněteme. Těsto necháme několik hodin nebo přes noc odpočinout v lednici. Formičky ve tvaru vypouklého vajíčka potřeme herou a posypeme moukou. Z odpočinutého těsta na pomoučeném vále vyválíme plát. Pomocí vykrajovátka ve tvaru vejce vykrojíme ovál, který zlehka přitiskneme na formičku vypouklého vejce (nebo vyřízneme ovál ostrým nožem) tak, aby ještě asi 1,5 cm chybělo – perníčky pečením nabudou. Postupně v troubě vyhřáté na 180 °C upečeme poloviny vajíček, které ihned po vyndání z trouby ještě horké potřeme rozšlehaným vajíčkem a necháme vychladnout. Vychladlé poloviny perníkových kraslic pomocí struhadla ze spodní strany lehce zarovnáme. Slepíme bílkovou polevou Dr. Oetker (nebo si vyrobíme vlastní) a necháme zaschnout. Poté dozdobíme, necháme opět zaschnout a naaranžujeme do košíku pro koledníky.
TIP - Ještě před slepením můžeme poloviny kraslic naplnit lentilkami, čokoládou, drobnými hračkami.
DOBA PŘÍPRAVY – 60 minut
POČET PORCÍ – 50
ORIENTAČNÍ CENA – 45 KČ